Autismebelevingscircuit
Een autismebelevingscircuit is een ervaringsgerichte beleving die is ontworpen om mensen zonder autisme een beter begrip te geven van hoe het is om met autisme door het leven te gaan. Het autismebelevingscircuit bestaat uit verschillende oefeningen die bepaalde aspecten van de autistische ervaring nabootsen. Het is bedoeld om de moeilijkheden en uitdagingen die mensen met autisme dagelijks ervaren op een tastbare manier te illustreren, zodat familieleden, professionals en andere betrokkenen meer begrip, inzicht en empathie ontwikkelen.
​
Doelgroep: Het autismebelevingscircuit is vooral bedoeld voor mensen die in hun dagelijks leven of werk met autisme te maken hebben, zoals leraren, zorgverleners, familieleden, vrienden en werkgevers. Het hoofddoel van het autismebelevingscircuit is om meer begrip te kweken voor de uitdagingen die mensen met autisme dagelijks tegenkomen.
Werkwijze
Oefeningen en simulaties: De deelnemers doorlopen een reeks opdrachten die zijn ontworpen om specifieke kenmerken van autisme te ervaren.
​
​Groepsindeling en begeleiding: Vaak wordt een groep deelnemers begeleid door een professional die uitleg geeft over de context van elke oefening. Voor en na elke opdracht wordt er besproken wat men heeft ervaren en hoe dit kan worden gelinkt aan het leven met autisme.​
​
Reflectie en bespreking: Na afloop van het circuit is er meestal ruimte voor een groepsgesprek waarin de ervaringen worden gedeeld en vergeleken. Dit is een belangrijk onderdeel om de inzichten die zijn opgedaan om te zetten in begrip en praktische kennis. De deelnemers krijgen ook uitleg over hoe ze hun communicatie of benadering kunnen aanpassen in hun interacties met mensen met autisme.