top of page

Autisme bij vrouwen: een onderbelichte realiteit

Bijgewerkt op: 10 apr.

Autisme wordt vaak geassocieerd met mannen, vanwege de stereotype associatie van autistische kenmerken met mannelijke gedragingen. Echter is autisme bij vrouwen net zo reëel. Hoewel het vaak anders tot uiting komt, zal vergelijkbaar gedrag bij vrouwen soms over het hoofd worden gezien. Dit kan leiden tot onderdiagnose van autisme bij vrouwen. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp autisme bij vrouwen en hoe je het kunt herkennen.


Autisme bij vrouwen

Autisme: het vrouwelijke perspectief

Het is belangrijk om te begrijpen dat autisme een spectrumstoornis is, wat betekent dat de symptomen en ernst variëren van persoon tot persoon. Vrouwen met autisme kunnen een scala aan symptomen ervaren, maar soms vertonen ze deze op een meer subtiele of gecamoufleerde manier.


Hoe herken je autisme bij vrouwen?

  1. Sociale camouflage: vrouwen met autisme hebben vaak geleerd zich sociaal aan te passen om "erbij te horen". Het lijkt alsof ze geen moeite hebben met sociale interacties, terwijl ze intern wel moeite kunnen hebben met sociale interacties.

  2. Diepgaande interesses: net als mannen met autisme kunnen vrouwen zeer gefocust zijn op specifieke interesses. Deze interesses kunnen echter vaker als "normaal" worden beschouwd, waardoor ze minder opvallen. Daarbij is het belangrijk dat we stilstaan bij de frequentie en intensiteit van de specifieke interesse.

  3. Sensorische gevoeligheden: vrouwen met autisme kunnen net als mannen gevoelig zijn voor zaken als licht, geluid, de textuur van kleding … Ze kunnen echter manieren vinden om deze gevoeligheden op subtiele wijze te controleren.

  4. Emotionele intensiteit: vrouwen met autisme kunnen intense emoties ervaren, variërend van diepe empathie tot overweldigende angst of verdriet. Het kan moeilijk voor hen zijn om deze emoties te uiten of te beheersen.

  5. Relatie-uitdagingen: vrouwen met autisme kunnen het moeilijk vinden om diepe, betekenisvolle relaties te vormen, vooral als ze ouder worden en sociale verwachtingen complexer worden. Denk hierbij aan rollen als moeder, partner, gezinshoofd, mantelzorger.

  6. Late diagnose: omdat de symptomen van autisme bij vrouwen vaak minder opvallend zijn, kan de diagnose vaak op latere leeftijd worden gesteld, nadat jaren van misverstanden en verwarring zijn verstreken. Een grote valkuil is het sociale isolement dat hierdoor kan ontstaan.


Waarom het herkennen van autisme bij vrouwen belangrijk is

Zonder een juiste diagnose kunnen vrouwen met autisme zich jaren lang verloren of misbegrepen voelen. Ze kunnen worstelen met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie of sociale angst, zonder te begrijpen waarom. Door autisme bij vrouwen te herkennen en te begrijpen, kunnen we hen de ondersteuning en hulpmiddelen bieden die ze nodig hebben om hun kwaliteit van leven te vergroten.


Conclusie

Autisme bij vrouwen mag dan minder op de voorgrond treden dan bij mannen, maar het is net zo relevant en verdient dezelfde erkenning en begrip. Door bewustzijn te vergroten en de manieren waarop autisme bij vrouwen tot uiting kan komen te herkennen, kunnen we zorgen voor een inclusievere samenleving.

Comentários


bottom of page