top of page

Autisme en Sinterklaas: tips en tricks voor een ontspannen feest

Bijgewerkt op: 15 mrt.

Het is weer die tijd van het jaar - Sinterklaas staat voor de deur met zijn vrolijke kompanen, zakken vol cadeautjes en gezelligheid. Voor veel mensen is het een feestelijke periode, maar voor personen met een autismespectrumstoornis (ASS) kan deze tijd van het jaar uitdagend zijn. De drukte, veranderingen in routine en sociale interacties kunnen stress veroorzaken. Hier zijn enkele waardevolle tips en tricks om Sinterklaas te vieren op een manier die rekening houdt met de behoeften van personen met autisme.


Autisme en Sinterklaas

1. Voorbereiding is alles

Voor mensen met autisme is voorspelbaarheid vaak geruststellend. Bespreek van tevoren wat er gaat gebeuren, wie er komt, en welke activiteiten zijn gepland. Maak eventueel gebruik van visuele schema's of sociale verhalen (zie ook punt 6) om de gebeurtenissen inzichtelijk te maken.


2. Sinterklaasintocht op eigen tempo

De drukte bij de Sinterklaasintocht kan overweldigend zijn. Overweeg om de intocht thuis op tv te volgen in plaats van ter plaatse. Als je toch ter plaatse wenst te gaan, creëer dan een comfortabele plek waar de persoon zich indien nodig kan terugtrekken als het allemaal te veel wordt.


3. Cadeautjes: kwaliteit boven kwantiteit

Sommige mensen met autisme kunnen overprikkeld raken door te veel cadeautjes in één keer. Overweeg om de cadeautjes te spreiden over meerdere dagen of zelfs weken. Focus op de interesses van de persoon en kies cadeautjes die passen bij zijn of haar voorkeuren.


4. Gebruik van Sinterklaasliedjes

Sommige mensen met autisme hebben baat bij routine en herhaling. Sinterklaasliedjes kunnen een bekend en geruststellend element zijn. Luister samen naar Sinterklaasliedjes en maak er een gezellige activiteit van.


5. Prikkelarme Sinterklaasviering

Overweeg het organiseren van een prikkelarme Sinterklaasviering. Verminder de hoeveelheid visuele en auditieve prikkels, en creëer een rustige omgeving waar iedereen op zijn eigen tempo kan genieten van het feest.


6. Sociale verhalen voor Sinterklaasavond

Maak een sociaal verhaal specifiek gericht op de gebeurtenissen van Sinterklaasavond. Beschrijf wie er komt, wat er gaat gebeuren en wat er van de persoon wordt verwacht. Zeker bij jonge kinderen kan het vertellen van een concreet verhaal helpen om onzekerheid te verminderen.


7. Zorg voor een rustige plek

Creëer een rustige ruimte waar de persoon zich kan terugtrekken als het feest te intens wordt. Vul deze plek met vertrouwde voorwerpen en creëer een kalme sfeer. De mogelijkheid om zich terug te trekken als het te veel wordt, biedt bovendien rust en veiligheid.


8. Communiceer met gasten

Als er gasten komen, deel dan de tips en tricks over autisme met hen. Dit bevordert begrip en maakt het voor iedereen een prettige ervaring.


9. Vermijd verrassingen

Verrassingen kunnen angst veroorzaken bij mensen met autisme. Communiceer eventuele veranderingen in planning of activiteiten van tevoren. Werk vooraf ook met een wenslijst. Het maken van een wenslijst kan een leuke activiteit zijn om samen met je kind te organiseren. Verder geeft een wenslijst ook de mogelijkheid als ouder om voorspelbaarheid te creëren rond de cadeautjes.


10. Geniet samen

Belangrijk is om te onthouden dat Sinterklaas een feest van samenzijn is. Geniet van de kleine momenten en leg de nadruk op plezier en verbinding.


Het vieren van Sinterklaas met iemand met autisme vraagt om begrip, geduld en aanpassing. Met deze tips en tricks hopen we dat het feest voor iedereen een positieve en ontspannen ervaring wordt. Sinterklaas vieren met autisme kan een unieke en waardevolle ervaring zijn waarin de behoeften van alle betrokkenen worden erkend en gerespecteerd.

Comments


bottom of page